Dambruggestraat

Beschrijving

Gelegen tussen Carnotstraat en Viaductdam. Oude verbindingsweg tussen het zogenaamde "Statiekwartier" en het gehucht zogenaamd "Dam" ontstaan in 1846 door samenvoeging van het zogenaamde "Hoerenstraatje" (het zuidelijk deel van de huidige Dambruggestraat tussen Carnot- en Muizenstraat), de "Nieuwe Steenweg naar Borgerhout" (van Muizenstraat tot Oude Steenweg) en een deel van de toenmalige "Oude Steenweg" (van Oranjestraat tot aan de latere Viaduct-Dam). Door de bouw van circa 1870-75 van de zogenaamde "Hoofdgoederenstatie" werd het noordelijk deel van de Dambruggestraat van de rest van de straat geïsoleerd; in 1876 werd dit deel van de Bredastraat toegevoegd. Naamgeving naar de brug over de Grote Schijn die het eiland Dam of Dambrugge met het vasteland verbond. Gekasseide straatweg met heterogene bebouwing van woon- en winkelhuizen uit tweede helft 19de eeuw; enkele appartementsgebouwen uit het tweede en derde kwart van de 20ste eeuw en vele aanpassingen voornamelijk nabij de Carnotstraat. De huizen uit de tweede helft van de 19de eeuw: enkelhuistype van twee tot drie traveeën en twee tot vier bouwlagen onder zadeldak; bepleisterde en beschilderde of gecementeerde lijstgevels met rechthoekige of getoogde vensters op doorlopende lekdrempels; de oudste opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw, onder meer de nummers 77-87, 251-259, 232-238, met verkleinende ordonnantie, vlak en vrijwel zonder versiering, de nummers 85 en 253 met muuropeningen met afgeronde bovenhoeken en verzorgd stucwerk van sleutels en omlijstingen; de nummers 191, 234-236 en 238 met eenvoudige houten winkelpui; nummer 191 met empire getinte rondbogig bovenvenster met geprofileerde archivolt en flankerende nissen. De huizen uit het laatste kwart van de 19de eeuw met meer uitgesproken neoclassicistisch decor van schijnvoegen, lijst- en paneelwerk; voor de nummers 91-93, 62, 72-74; balkon met sierlijke ijzeren leuning, nummer 163 met fraaie houten erker en bijkomend balkonnetje in eclectische stijl, de nummers 18-20, 24: eenheidsbebouwing gemarkeerd door zwaar stucwerk rond de vensters en de uitgelengde consoles onder de kroonlijst.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita