Coebergerstraat

Beschrijving

Straat met rechtlijnig tracé tussen de Hof ter Bekestraat en de Lange Elzenstraat, gelegen op het Zuid. Opening bij Koninklijk Besluit van 30 september 1873. Naamgeving naar Wenzel Coeberger (1560-1634), ingenieur, architect, schilder en schrijver.

De bebouwing die in 1881 van start ging, werd in 1914 afgerond. Tot de oudste panden panden behoren behalve Brouwerij De Leeuw, de twee groepen van vier gekoppelde burgerhuizen Ch. Wilmotte door de aannemer Vve. Vanderstraeten & Fils uit 1891, waarvan slechts drie panden gaaf bewaard zijn (nummers 40, 42 en 45). Doorsnee of minder gaaf bewaarde rijhuizen uit de jaren vóór de Eerste Wereldoorlog zijn de woning De Buck uit 1906 op nummer 5, de woning Van Rompaey uit 1908 op nummer 7, de woning gebroeders De Ridder door de architect Pieter Jan Schroyens uit 1909 op nummer 9, met art-nouveau-mozaïekpanelen, de woningen De Beukelaer door de architect Alexander Van Roey uit 1913 op nummers 28-30 en de woningen Arthur Boudewijn en Amelie Baumeister door de architect Joseph Merckx uit 1911 op nummers 31-33. Het straatbeeld wordt bepaald door de afwisseling van bepleisterde en geel bakstenen lijstgevels, eerstgenoemde in neoclassicistische, laatstgenoemde in art-nouveau-getinte stijl.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1891#1083 en 1891#1366 (nummers 40-42 en 45), 1906#1915 (nummer 5), 1908#13 (nummer 7), 1909#80 (nummer 9), 1913#4419 (nummers 28-30), 1911#1389 en 1911#1391 (nummers 31-33).