Charlottalei

Beschrijving

Tussen Loosplaats en Belgiëlei. Aangelegd in 1857 als verbinding tussen het zohenaamde "Quartier Leopold" (huidige Belgiëlei) en Terlist (goed ter hoogte van de Quinten Matsijslei). Officiële opening op 1 mei 1859 naar aanleiding van het bezoek van de prinsen Leopold en Charlotta. Brede straat van drie rijbanen en met platanen beboomde tussenbermen. Bebouwing met gaaf bewaarde neoclassicistische heren- en burgerhuizen van het enkelhuistype uit het derde en vierde kwart van de 19de eeuw, voornamelijk aan de westzijde, en flatgebouwen uit uit derde en vierde kwart van de 20ste eeuw voornamelijk aan de oostzijde. De 19de-eeuwse huizen zijn op te splitsen in twee types: de zogenaamde bel-etagewoningen, met name de nummers 3, 31, 59, 8, 12 en de woningen met koetspoort, met name de nummers 29, 18, 22, 24, 28, 46, 48, 50. Opvallende karakteristieken zijn de verhoogde begane grond, de verkleinende ordonnantie en de brede balkons.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita