Breydelstraat

Beschrijving

De Breydelstraat is gelegen in de stationsbuurt van Antwerpen en loopt van de Gemeentestraat tot aan de De Keyserlei. Samen met de huidige Van Arteveldestraat, die in het verlengde ligt, werd deze nieuwe straat in 1868 de Quinten Matsijsstraat genoemd. Een jaar later kreeg het zuidelijke stuk een eigen naam, naar Jan Breidel, de 14de-eeuwse vrijheidsstrijder uit Brugge.

In deze korte straat zijn overwegend eind-19de-eeuwse rijhuizen aanwezig met een bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel. Wegens de nabijheid van het Centraal Station groeide deze buurt vanaf het einde van de 19de eeuw uit tot een drukke uitgaansbuurt, met talrijke cafés, eethuizen en cinema’s. Daardoor zijn bij zowat alle huizen op de gelijkvloerse verdiepingen winkel- of cafépuien aangebracht, jammer genoeg vaak samen gaand met verbouwingen en vervlakkingen van de bovengevels. Voorbeelden van dergelijke woningen zijn de nummers 7, 9 en 11, waarvan nummer 11 met bewaard balkon. Op nummer 30, een woning met een gevel die door pilasters verticaal is geritmeerd. Nummer 10, wellicht daterend uit eind jaren 1860 of 1870, heeft zware sluitstukken boven de bovenvensters, kenmerkend voor deze bouwperiode. Op de hoek met de Gemeentestraat, op nummer 2, is eveneens een pand bewaard gebouwd rond 1870, met een eenvoudige neoclassicistische gevel, gebouwd voor G. De Mey, een kleermaker uit de Groenkerkhofstraat.

Op de andere hoek met de Gemeentestraat (nummer 1) werd het eind-19de-eeuwse hoekpand volledig verbouwd rond 1946. De plannen van dit conventionele, op het modernisme geïnspireerde ontwerp met rood bakstenen parement, werden getekend door J. Somers voor Emery Vercruyssen, wonende in de Nationalestraat 76. Het appartementsgebouw daar naast (nummer 5), met een meer vooruitstrevende modernistische gevel getypeerd door horizontale vensterregisters met ijzeren ramen, is een ontwerp van Alfons Francken uit 1927-1928 voor eigen rekening opgetrokken door de aannemer Jacques Van Riel (1880-1944) uit de Marialei 33, vennoot in de Entreprises Générales de Construction Van Riel & Van den Bergh.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1870 # 487 (2), 18 # 21417 (1), 1927 # 26450 (5), 1928 # 29435 (5).