Schranshoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schranshoeve

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Herentalse Vaart met brug

Beschrijving

Hoeve gelegen tussen Herentalsevaart (noorden), Vaartweg (zuiden) en Ruggeveldlaan (oosten): eertijds omgrachte hoeve met losstaande bestanddelen, horend bij Boterlaarhof, bestaande uit woonstalhuis (nok loodrecht op de Vaartweg) uit 19de eeuw (tweede helft), mogelijk met oudere kern, onder meer muurvlechtingen, oostelijke langsschuur uit vierde kwart 19de eeuw of eerste kwart 20ste eeuw (?) en westelijk bakhuis (nok parallel aan de Vaartweg) omgevormd tot duiventil.

Verankerde rechthoekige bakstenen gebouwen onder zadeldak (golfplaten en pannen). Meestal originele rechthoekige muuropeningen met arduinen dorpels; getraliede woonhuisvensters.

Auteurs: Plomteux, Greet