Arenaplein

Beschrijving

Gelegen in Deurne-Zuid, met woonwijk rond sport- en cultuurcentrum Arenahal; deze ontstond in 1956 door omvorming van het gedesaffecteerde fort, onder meer overkoepeling binnenkoer, naar ontwerp van R. Braem (nadien verbouwd). In 1947-48 waren in de buurt reeds een twintigtal woningen voor geteisterden gebouwd, het zogenaamde "Fortje", naar ontwerp van R. Braem, G. Brosens en F. Laforce. In 1966-71 werden in opdracht van de Nationale Maatschappij voor Huisvesting aan de rand van het braakliggende terrein rond het fort een reeks flatgebouwen opgericht eveneens naar ontwerp van R. Braem; de betonnen constructies (vier tot vijf bouwlagen) met organische vormgeving waren het product van zijn vernieuwde, ecologische visie op de architectuur: de buitenkant van de traditioneel opgevatte flats, werd met bewogen vormen bekleed en versierd met door de architect zelf ontworpen beeldhouwwerk. In 1973 kreeg de wijk een overdekt zwembad. In 1979-82 werd de omstreden Arenaweide met een tiental losstaande volumes bebouwd (afwisselend drie of zes bouwlagen), samen goed voor 182 appartementen, bibliotheek, verzorgingscentrum voor bejaarden, ondergrondse garages; voor dit project tekende het architectenbureau L. Wouters, F. Mostien en B. Rombouts; de opsplitsing in kleinere eenheden beoogde vooral een grotere herkenbaarheid van de woonomgeving .

• EYCKERMAN T., Gids voor Antwerpen. Moderne Architektuur, Turnhout, 1989, p. 161, 183.
  • STRAUVEN F., Renaat Braem. De dialectische avonturen van een Vlaams functionalist, Brussel, 1983, p. 88, 223-225.

Auteurs: Plomteux, Greet