Kipdorp

Beschrijving

Tussen Sint-Katelijnevest en Sint-Jacobsmarkt. Aanvankelijk ook zogenaamd "Kipdorpstraat"; het Kipdorp duidde oorspronkelijk (13de eeuw) geen straat aan, maar een hoger gelegen gehucht ten oosten van de Wijngaardpoort. In de 14de eeuw kwam dit gehucht binnen de omwalling. Tot de 18de eeuw wordt met Kipdorp ook de huidige Sint-Jacobsmarkt aangeduid. Van de gangen uit de 15de en de 16de eeuw bleef niets bewaard. Zij verdwenen vermoedelijk begin 19de eeuw. Lange straat met een afzonderlijke trambedding bebouwd met grote panden (onder meer nummers 19 en 21-23) waarvan er reeds vele gemoderniseerd werden. Voorts bepleisterde 19de-eeuwse lijstgevels van drie traveeën en drie verdiepingen, onder andere nummers 20, 22, 32, 34 en 38-40. Nummers 29 tot 35: gecementeerde of bepleisterde lijstgeveltjes met oude kern (zie muurankers met gekrulde spie, gevelordonnantie) van twee, drie of vier traveeën die in een volledig open ruimte staan tussen de Paternoster- en de Jan Van Lierstraat; deze huisjes zullen, behalve nummer 35, eerlang gesloopt worden.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine