Kelderstraat

Beschrijving

Tussen Komedieplaats en Armeduivelstraat. Ontstaan circa 1550 bij het vernieuwen van dit stadskwartier door Gilbert Van Schoonbeke en later (18de eeuw) "Kelderstraat" genoemd naar de talkrijke kelders onder het tapissierspand, dier er dienst deden als opslagplaats. Zuidzijde geheel ingenomen door het K.N.S.-gebouw. Noordzijde met heterogene bebouwing, bestaande uit neoclassicistische bepleisterde en beschilderde lijstgevels meest met tot winkelpuien verbouwde begane grond. Nummer 2 met getoogde vensters op de tweede bouwlaag en driehoekig bekroonde dakkapel, nummer 3 met rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen en bewerkte sleutels, nummer 8 gemarkeerd door geblokte penanten en pilasters, boven de kroonlijst voorzien van vier fraaie houten dakkapellen, nummer 10 gecementeerd, echter met behoud van muurankers onder meer gekrulde spieën. Opvallend hoekhuis (nummer 1) in tradtionele bak- en zandsteenstijl.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine