Begijnenvest

Beschrijving

Tussen Kasteelpleinstraat en Leopoldplaats. De naam gaat terug op het oudste Antwerpse begijnhof en op de tweede begijnenpoort die circa 1570 werd gebouwd in het kader van de toenmalige stadsvergroting. Hierbij werden de wijk van Sint-Joris, het kasteelplein en de citadel binnen de vesting geïntegreerd; de nieuwe omwalling liep van de Sint-Jorispoort (Leopoldplaats) via de nieuw Begijnenpoort naar het Zuidkasteel; de poort stond op de hoek Britselei-Kasteelpleinstraat; ze werd gesloopt in 1866. Het zogenaamde "Begijnenhol" verdween samen met de overbodig geworden oude omheining die het tracé van de huidige straat aangeeft. Een andere benaming was "Geuzendrink" zie de drinkplaats voor paarden en vee en het nabijgelegen geuzenkerkhof. Van Kasteelplein- tot Kapucinessenstraat: heterogene bebouwing te dateren na 1850, veelal met vernieuwde parementen. Grootschalig zijn de school nummer 35 (voormalige infanteriekazerne naar ontwerp van architect P. Bourla 1847-49), het industrieel complex uit 1880 nummers 8-14 en de moderne kantoren nummer 16-18. Van Kapucinessen tot Louizastraat: homogene gevelwand nummers 50-54 te dateren in het derde kwart van de 19de eeuw. Van Louizastraat tot Leopoldplaats: driezijdig beboomd pleintje (tot Kiliaanstraat) en gave gevels nummer 85, 89 en 102-104 uit het derde kwart van de 19de eeuw, 95-97, 103-105 en 113 uit het vierde kwart van de 19de eeuw; de overige huizen zijn meestal vrij recent en van grote afmetingen. Vrijwel alle hoekhuizen met afgeschuinde hoektravee. Bres van nummer 107 tot 111.

Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine