Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Eengezinswoning in eclecticisme ontworpen in 1928 door de populaire architect Karel Van Looy, in opdracht van het echtpaar Th. Peeters-Segers. Volgens het jaartal in de geveltop werd de woning in 1929 afgewerkt. Van Looy ontwierp verscheidene woningen in Deurne in een herkenbare stijl, met invloeden van art deco en modernisme. Dit pand wijkt sterk af van zijn doorgaans sobere, progressieve stijl door de versierde puntgevel in neostijl. Het ontwerp stamt uit zijn vroege periode als architect, toen hij nog gevestigd was op het adres Huiskens 4 in Deurne.

Het rijhuis telt drie ongelijke traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met de nok evenwijdig met de straat. De gevel is fraai uitgewerkt in rode baksteen met accenten in gele baksteen voor de ontlastingsbogen boven de vensteropeningen en natuursteen voor de rechte lateien en getrapte fries van de geveltop. De drie bouwlagen rusten op een plint in blauwe hardsteen die doorloopt tot de onderdorpels van de vensters op het gelijkvloers. De puntgevel wordt bekroond door een topstuk in de vorm van een lier, vastgezet met een topgevelanker. Ook de schouderstukken van de geveltop worden met hardstenen topstukken bekroond. Op de begane grond drie gelijke traveeën, met links de deur in licht verdiept portaal met drie treden, en rechts twee vensteropeningen. Onregelmatig ingedeelde eerste verdieping, met venster in de deurtravee en deurvenster met gekoppelde zijlichten in de venstertravee, waarvoor een breed balkon op console met leuning in verfijnd smeedijzerwerk. In de geveltop een centraal zoldervenster, eveneens met balkon, waarboven zich de cartouche met jaartal 1929 bevindt. Het grotendeels vervangen schrijnwerk wordt getypeerd door bovenlichten met kleine roedeverdeling. De deur heeft een ovaalvormig kijkvenster met een monogram met de letters P en S in het glas gebrandschilderd en een smeedijzeren trekbel. De letters vormen de initialen van het echtpaar Peeters-Segers dat de woning liet bouwen. De achtergevel van de woning is een sober afgewerkte lijstgevel. Men kan de tuin bereiken door twee rechthoekige deuren. Ter hoogte van de veranda zorgen drie gekoppelde ramen voor veel lichtinval. De vensterdeur geeft toegang tot het terras met ijzeren omheining. In de linkertravee is een tweede deur geplaatst. De achtergevel wordt verder geopend door twee ramen op ongelijke hoogte.

Het burgerhuis is gebouwd op een lang, smal perceel. Op het oorspronkelijke plan was een voortuintje met hekwerk en een loggia getekend door de architect. De woning heeft een conventionele enkelhuisplattegrond. De gang met trappenhuis is gelegen in de smalle linkse deurtravee; een traplicht met gebrandschilderd glas met het motief van een lier, verlicht de hal. In de rechter travee zitten het salon met achterliggend de eetkamer. In de smallere en lagere achterbouw, zit een veranda over de gehele breedte van het huis. De veranda komt uit op een verhoogd overdekt terras, dat via trappen naar de tuin leidt. Helemaal achterin zit de keuken met aansluitend het washuis met toilet. Op de eerste verdieping zijn slechts twee kamers ingericht. De derde verdieping telt één kamer en een zolderruimte.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossier 329#4047.

Auteurs: Delannoye, Charlotte