René De Clercqstraat

Beschrijving

Straat met bochtig tracé. Naam ontleent aan de Deerlijkse dichter René Declercq, waarvan het geboortehuis in de straat staat. Tot 1940 Leegstraat genaamd. Aaneengesloten doorsnee dorpsbebouwing onder meer nummers 1-3. Nummers 17-19, arbeidershuisjes, in oorsprong deel uitmakend van de school van Pieter Jan Renier; vermoedelijk opgetrokken circa 1832 en dienst doende als eetzaal. Eenvoudige baksteenbouw onder pannen zadeldak. Met schijnvoegen gecementeerd straatgevel. Witgeschilderde achtergevels met voormalig bakstenen portaal.
Gecementeerde en geschilderde zijpuntgevel met topstuk en strekken. Korfboognissen doorbroken door venster en deur.

• DEFRAYE L., Deerlijk in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, afb. 17.

Auteurs: De Gunsch, Ann