Woning Caes

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Meergezinswoning in nieuwe zakelijkheid, gebouwd in opdracht van Jozef Caes-Merckx, naar ontwerp van Eduard Van Steenbergen van 1931.

Rijwoning met enkelhuisopstand van twee traveeën en drie bouwlagen onder plat dak. Eenvoudige bakstenen gevel met rechthoekige muuropeningen. Accent op benedenverdieping door de gevelbrede waterlijst, uitspringende bovenverdieping.

Volgens de bouwplannen wordt de plattegrond ontsloten door de zijdelings ingeplante, gemeenschappelijke inkom- en traphal. Gelijkvloers een suite van voor- en achterkamer met keuken annex wc in de achterbouw. Op de eerste verdieping, vermoedelijk bestemd als huurkwartier, zitkamer en keuken met terras in het hoofdvolume, wc en (slaap)kamer in de achterbouw. Op de tweede verdieping slaapkamer en badkamer.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1399#12641 (2 mei 1931).
  • VAN DEN BERGHE V. 1955: Eduard Van Steenbergen. Bouwmeester en binnenhuiskunstenaar (1889-1952), Antwerpen, 18.