Berenheide

Beschrijving

Berenheide is de naam van het gehucht in het noorden van de gemeente, gelegen in de vallei van de Abeek. Het gehucht bezat een watermolen, en een schans in de moerassige vallei vlak bij de Abeek, op de Ferrariskaart (1771-77) aangeduid als Bernhyde Schans; laatstgenoemde verdween in de eerste helft van de 19de eeuw, ze is te situeren rond de huidige percelen 233 are en 229 are van Meeuwen-Gruitrode, 1ste afdeling, sectie A.

Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.