erfgoedobject

Herenhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
11233
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11233

Juridische gevolgen

Beschrijving

Imposant herenhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1880 opgetrokken in opdracht van Egide Masquelier-Mellaerts (Borgerhout, 1842-Borgerhout, 1913), echtgenoot van Philomena Mellaerts (°Borgerhout, 1839). Deze likeurstoker van vader op zoon, producent van het gedistilleerde kruidenbitter "A.E. Boonekamp", was Antwerps provincieraadslid van 1876 tot 1884. Tot het bouwproject behoorde ook het rechts aanpalende burgerhuis op nummer 90. Uit het bouwdossier vallen de ontwerper noch aannemer af te leiden. Later Vredegerecht van Borgerhout.

Rijwoning met enkelhuisopstand van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat). Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met nadrukkelijk horizontale geleding op een hoge plint uit blauwe hardsteen. Benadrukte middenpartij van drie traveeën: geblokte penanten op benedenverdieping, gegroefde pilasters op de bel-etage, brede balkons met balustrade of smeedijzeren borstwering en uitgelengde consoles waartussen rozetten onder de gekorniste kroonlijst. Voorts brede puilijst op klossen en brede doorlopende waterlijst op de bovenverdieping. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren, op de bovenverdiepingen met smeedijzeren borstwering. Koetspoort in dito omlijsting met rolwerkcartouche en mascaronsleutel in de linker travee; bewerkte houten vlegeldeur. Klassiek hoofdgestel met casementenfries als gevelbeëindiging.

Eveneens neoclassicistisch interieur met imposante vestibule en traphal, uitgevoerd in stucwerk en gemarmerde panelen.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1399#749 (19 februari 1880).

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11233 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.