erfgoedobject

Modernistisch flatgebouw

bouwkundig element
ID
11232
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11232

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Flatgebouw
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Modernistisch flatgebouw, volgens de bouwaanvraag uit 1934 de ingrijpende verbouwing van een bestaand pand in opdracht van Antoon Vranckx. Uit het bouwdossier vallen de ontwerper nog aannemer af te leiden.

Gebouw van vier bouwlagen onder een plat dak. Lijstgevel met een parement uit gele baksteen met schaduwvoegen voor de zijpenantan, en een ruw beraapte cementbezetting voor de middenpartij en de gevelbeëindiging. Horizontale geleding door vensterregisters met bewaard houten schrijnwerk, in de middenas uitgewerkt als een hoger oplopende, halfronde erker, die de opstand een krachtig verticaal accent verleent. Betegelde winkelpui, oorspronkelijk mogelijk zwart en vandaag witgeschilderd, met een uit de as geplaatst, diep middenportaal.

Volgens het bouwplan op de begane grond winkel met driekamerwoonst en keuken. Bovenverdiepingen ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal met bovenlicht. Flat met vier kamers, keuken, badkamer en wc op de eerste verdieping. Twee flats (voor- en achteraan) met drie kamers, keuken en wc op de tweede, en één dito flat op de ondiepe derde verdieping.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1399#14655 (3 augustus 1934).

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Modernistisch flatgebouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11232 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.