Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectische winkel

Beschrijving

Burgerhuis in eclectische stijl met neo-Vlaamserenaissance-inslag, gebouwd in opdracht van de weduwe Adriaensen-Keteleer, naar een ontwerp door de architect Frans Mertens uit 1899. Tot het bouwproject behoorde een schildersatelier van twee bouwlagen met schuin bovenlicht achteraan op het perceel. De huidige winkelpui in opdracht van Jules De Vries (°Aartselaar, 1885) dateert van 1930. Na oorlogsschade door De Vries ingrijpend verbouwd tot meergezinswoning met toevoeging van een vierde bouwlaag, naar een ontwerp door de architect Angelus Louis Wouters uit 1945, uitgevoerd in 1946.

Rijwoning oorspronkelijk met enkelhuisopstand van twee ongelijke/drie traveeën en oorspronkelijk drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat); sinds de verbouwing van 1946 vier bouwlagen onder een plat dak. Puntgevel uit rode baksteen in kruisverband met knipvoegen, geaccentueerd door gele en zwarte baksteen voor ontlastingsbogen, en witte natuursteen voor het balkon, speklagen, pinakels, gevel- en dekstenen. Het balkon met wortelconsoles, balustrade met trigliefen, siervazen en -smeedwerk, dat oorspronkelijk enkel de brede rechter travee van de eerste verdieping markeerde, werd bij de verbouwing van de pui in 1930 gevelbreed doorgetrokken. Op de eerste verdieping rond- en korfboogvensters met jaarstenen "18" "99" in de zwikken, op de tweede verdieping rechthoekige vensters met doorgetrokken lekdrempels boven een diamantkopfries en verweerde sgraffito's in de boogvelden van de zijtraveeën. In de geveltop met pinakels is van het oorspronkelijke drielicht met lager middenvenster enkel het boogveld met sgraffito bewaard. De korfbogige winkelpui met hoekpilasters uit 1930 vervangt de oorspronkelijk rechthoekige inkomdeur en venster.

Volgens de bouwplannen beantwoordde de onregelmatige plattegrond oorspronkelijk aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Destijds gelijkvloers enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht, geflankeerd door de keuken annex pomphuis en wc in de achterbouw.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1399#3018 (28 mei 1899), 1399#12024 (11 maart 1930) en 1277#53 (30 oktober 1945).