Modernistisch appartementsgebouw

Beschrijving

Winkelpand en meergezinswoning gebouwd in opdracht van Ed. Govaerts-Willems, groothandelaar in elektriciteitsmateriaal en elektrische benodigdheden, naar een ontwerp van architect Victor Gorlé uit 1933.

Gebouw van vier bouwlagen onder een zadeldak. Lijstgevel uit witte natuursteen, met typische afgeronde gevelbrede erker met vensterregisters, bekroond door het overluifeld balkon van de bovenste verdieping met vlaggenmast. Verbouwde winkelpui.

Volgens de bouwplannen omvat het programma een winkel met toonzaal, kantoor, refter en opslagruimten op de begane grond en bovenverdiepingen van de achterbouw. In de linkerflank twee ruime, langgerekte appartementen op de eerste en tweede verdieping, ontsloten door de centraal ingeplante traphal, die bestaan uit een enfilade van fumoir, salon en eetkamer, de hal met vestiaire, de keuken, twee slaapkamers en de badkamer. In de rechterflank twee bescheiden driekamerwoningen met keuken op de eerste en tweede verdieping, ontsloten door een tweede traphal. Op de ondiepe derde verdieping met balkon twee slaapkamers en een zolder.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1399#14093 (5 oktober 1933).