erfgoedobject

Woning Edward Léonard

bouwkundig element
ID
11226
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11226

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in nieuwe zakelijkheid naar ontwerp van Eduard Van Steenbergen van 1922. Opdrachtgever was Edward Léonard (Antwerpen, 1890-Antwerpen, 1981), bediende en later hoofd van de reclamediensten van de firma Gevaert in Mortsel (1915-1955). Hij maakte naam als architectuurcriticus en -publicist - onder meer redactiesecretaris van "De Bouwgids" (1921-1923), was stichtend lid van de Vereniging voor het Behoud van Natuur- en Stedeschoon (1914), medeoprichter en eerste voorzitter van de Vlaamse Toeristenbond (1922-1923). De woning Léonard behoort met de woning Grauls tot de vroegste realisaties van Van Steenbergen.

Brede, symmetrisch opgebouwde lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen met contrasterend materiaalgebruik van baksteen en pleisterwerk; strakke, geometrische volumewerking: smalle middentravee met uitspringende deur geflankeerd door licht uitspringende, brede zijtraveeën. Rechthoekige muuropeningen, onder meer trapzaalvenster oorspronkelijk met glas-in-loodraam; linker benedenvenster heden verbouwd tot gekoppelde venster en deur. Achtergevel met brede, uitspringende middenpartij. Eveneens symmetrisch ontwikkelde plattegrond met rechthoekige ruimten geschikt rondom de trapzaal.

Volgens het bouwplan is de compacte plattegrond georganiseerd rond de centraal ingeplante inkom- en traphal, gelijkvloers aan de straatzijde geflankeerd door de keuken en een (spreek)kamer. Ruime vooruitspringende 'familiekamer' met haardhoek centraal aan de tuinzijde, tussen bergkasten annex wc en een 'studio'. Op de bovenverdieping twee slaapkamers aan de straatzijde, een tweede woonkamer centraal aan de tuinzijde, tussen een dienstkamer en derde slaapkamer.

Oorspronkelijke interieurversiering, haard en spreekkamermeubilair naar ontwerp van Eduard Van Steenbergen.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1399#7022 (7 maart 1922).
  • VAN DEN BERGHE V. 1955: Eduard Van Steenbergen, Bouwmeester en binnenhuiskunstenaar (1889-1952), Antwerpen, 11 en platen 4-6.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woning Edward Léonard [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11226 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.