erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
11220
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11220

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voornaam burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van de wisselagent Louis Daems, naar een ontwerp door de architect Alphonse Pauwels uit 1900.

Omwille van het volume en de rijkere decoratie, in de straat opvallende rijwoning met enkelhuisopstand van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met geblokte begane grond vanaf een hardstenen plint, nadrukkelijk horizontaal geleed door de puilijst en cordonvormende lekdrempels. Licht middenrisaliet gemarkeerd door breed balkon en balkonvensters met rijk uitgewerkte sluitstenen onder gebogen frontons. Borstweringen met balusters. Rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen, houten vleugeldeur in een rondboogomlijsting. Klassiek hoofdgestel als gevelbeëindiging.

Volgens het bouwplan neemt de koetspoort over de volledige diepte de linker travee van de begane grond in. Een enfilade van salon, eetkamer, veranda en terras beslaat over de volledige diepte de twee rechter traveeën, achtereenvolgens geflankeerd door de spreekkamer, vestibule, traphal, diensttrap en een 'cabinet'. Vermoedelijk bevond de keuken zich in het souterrain.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1399#2832 (11 juli 1900).

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11220 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.