Architectenwoning Edmond Matthieu

Beschrijving

Eigen woning van architect Edmond Matthieu (gevelinscriptie), naar een ontwerp in neo-Vlaamserenaissance-stijl uit eind 1899, opgetrokken in 1900. Typologie en gevelopstand zijn nauw verwant met de woning De Cock twee percelen hogerop, waarvan het ontwerp uit begin 1900 dateert. Beide bouwaanvragen werden gelijktijdig ingediend.

Rijwoning met enkelhuisopstand van twee ongelijke traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak met dakkapel. Rechts hoger opgaande tuitgevel met overhoekse pinakels en bolornamenten, gemarkeerd door het balkon met halfronde basis. Baksteenbouw met contrasterende witte natuurstenen banden op een hardstenen plint, sober versierd met neorenaissance-ornamenten als wortelmotieven, diamantkoppen en knorren. Gevelsteen met inscriptie "DIT 'S INDE PASSER" en monogram "EM" in de top.

Klassiek type burgerhuis ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens het bouwplan gelijkvloers suite van salon en eetkamer, waarachter de keuken annex pomphuis en wc.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1399#2781 (7 februari 1900).

Auteurs: Steyaert, Rita