Geografisch thema

Trockart

ID
10455
URI
https://id.erfgoed.net/themas/10455

Beschrijving

Gekasseide lindedreef, waaraan ten zuidwesten de zogenaamde Trockaertwonning ligt en ten noordoosten het kasteel Trockart.

Het goed Trockart bevatte in de 17de en 18de eeuw een kasteel met gronden die voor het grootste deel allodiaal waren. Trockart was geen afzonderlijke heerlijkheid.

De oudst gekende eigenaar van het kasteel was jonker Nicolas de Vocht (begin 17de eeuw), die ook vernoemd wordt als heer van Berlingen. Latere eigenaars waren: Jeanne Gobert, gravin d'Aspremont-Reckheim (1734), Richard Peirson (1736), een Engelsman die zich in Luik vestigde, Jean-Joseph Tournaye (1767), Jean-François de Beeffe (1788) en de familie Ghijsens (19de eeuw).

Kasteel en winning zijn heden twee afzonderlijke eigendommen.


Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda; Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Kasteel Trockart

  • Omvat
    Trockaertwinning

  • Omvat
    Tuin, park en parkbos van kasteeldomein Trockart

  • Is deel van
    Ulbeek


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Trockart [online], https://id.erfgoed.net/themas/10455 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.