Burgerhuis gedateerd Anno 1900

Beschrijving

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl gebouwd in opdracht van verzekeringsagent Hendrik De Cock, naar een ontwerp door de architect Edmond Matthieu (zie inscriptie) uit 1900. Typologie en gevelopstand zijn nauw verwant met de eigen woning van Matthieu twee percelen verderop, waarvan het ontwerp uit eind 1899 dateert. Beide bouwaanvragen werden gelijktijdig ingediend.

Rijwoning met enkelhuisopstand van twee ongelijke traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Rechts hoger opgaande tuitgevel met fronton, gemarkeerd door de rechthoekige houten erker, en middels een gevelsteen gedateerd "ANNO 1900". Baksteenbouw met contrasterende witte natuurstenen banden op een hardstenen plint, sober versierd met neorenaissancemotieven.

Klassiek type burgerhuis ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens het bouwplan gelijkvloers enfilade van salon, eetkamer en veranda, in de achterbouw geflankeerd door de keuken annex pomphuis en wc.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1399#2782 (7 februari 1900).

Auteurs: Steyaert, Rita