Architectenwoning Walter Toubhans

Beschrijving

Eigen woonhuis van architect Walter Toubhans, grondige verbouwing van laat 19de-eeuws enkelhuis, naar een ontwerp uit 1967, uitgevoerd in 1968-1969, met verdere aanpassing in 1980.

Vrij vlakke voorgevel in wit geschilderd baksteenmetselwerk op draagstructuur en latei in glad bekist zichtbeton, met houten schrijnwerk. Rechthoekige poort en deur, grote terugwijkende glaspartij links (atelier met insteek achteraan); oorspronkelijk volledig gesloten rechter deel in 1980 doorbroken met twee beglaasde rechthoekige erkertjes. Achteraan sterk verspringende volumes met grote rechthoekige muuropeningen. Bestudeerde tuinaanleg.

De plattegrond biedt gelijkvloers ruimte aan de garage, geflankeerd door de inkomhal met vestiaire annex wc en spiltrap naar de eerste verdieping, waarop aan de tuinzijde een ruime woonkamer met keuken aansluit. De eerste verdieping vormt een duplex waarvan het onderste niveau wordt ingenomen door het atelier met vide, een bergplaats en aansluitend een studio/slaapkamer; het duplexniveau vormt een zithoek met haard ontsloten via een tweede spiltrap. Deze laatste leidt hogerop naar de tweede verdieping, opgedeeld in één grote en twee kleine slaapkamers en de badkamer. De verbouwing van 1980 betrof de opbouw van een extra kamer boven de studio/slaapkamer, aansluitend op het duplexniveau.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 180#2093 en 180#3374 (4 december 1967), 179#8217 en 179#11049 (12 juni 1980).
  • S.N. 1971: Habitation rue St. Erasme à Borgerhout, Environnement 1.3, 127-128.
  • Gegevens verstrekt door architect W. Toubhans.