Maagdenstraat

Beschrijving

Van Smedenstraat naar Joris Dumeryplein. Huidige naamgeving als vervorming van "Ver Mabestraat" of "Vrouw Mabestraat" sinds de jaren 1300 in gebruik. Vroegere naamgeving zogenaamd naar vrouw Mabe die in deze straat woonde.

Gekasseide straat met recht tracé . Oudste bebouwing opklimmend tot de 16de eeuw. Overwegend 19de-eeuwse panden gebouwd op naakten grond tussen 1878 en 1884; ook ter vervanging van lage woonhuizen zoals nummers 36-42, sinds 1845 met twee traveeën en twee bouwlagen. Het homogene straatbeeld wordt getypeerd door rijhuizen met al dan niet bepleisterde lijstgevels, twee à drie traveeën en twee à drie bouwlagen onder zadeldak. De ene lijstgevel meer uitgewerkt dan de andere met onder meer benadrukte muuropeningen door middel van bakstenen omlijstingen. Kleinere woningen liggen voornamelijk ter hoogte van het Beursplein.

Nummer 34. Kleine woning van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw. Verankerde baksteenbouw. Wit beschilderde lijstgevel op een gepikte plint en gemarkeerd door een centrale puntgevel. Aangepaste rechthoekige vensters en ramen uit het eerste en tweede kwart van de 20ste eeuw. Korfboogdeur met afgeschuinde dagkanten onder een kleine rechthoekige nis.

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 210.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia