Stedelijke school

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stedelijke school

Beschrijving

Stedelijke school, afdeling Nijverheidstechnieken gebouwd als "Gemeentelijke lagere secundaire beroepsschool", vleugels van twee of één bouwlaag op rechthoekige plattegrond ingeplant rondom een rechthoekige speelplaats. Schoolgebouw volgens heden volledig verweerde gevelsteen van 187? naar ontwerp van (?) Gife.

Baksteenbouw met enkele neorenaissance-ornamenten en gebruik van hardsteen voor de onderbouw, de doorlopende lekdrempels en de vensteromlijstingen; elf (Oud Strijdersstraat) + acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Lijstgevels geritmeerd door lisenen en lichte ingangsrisalieten, afsluitende architraaf en omlopende kroonlijst. Eén- of meerlichtvensters met wortelmotieven op de penanten. Rondboogpoorten in een geblokte en geprofileerde omlijsting onder gestrekte waterlijst.

Aan de speelplaatszijde: eenvoudige bakstenen lijstgevels met rechthoekige muuropeningen onder I-balken met rozetten, aan westzijde op tweede bouwlaag deels opengewerkt met gietijzeren galerij; aan zuidoostzijde: recentere vleugels onder meer ter vervanging van oudere lokalen verwoest door bominslag tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Aansluitende nummer 9: bestuurderswoning van drie traveeën en twee bouwlagen. Bakstenen lijstgevel met gebruik van hardsteen voor de puilijst en de geblokte vensteromlijstingen.

Auteurs: Steyaert, Rita