Zwarteleertouwersstraat

Beschrijving

Van Predikheren- naar Schaarstraat. Benaming verwijst naar de vroegere aanwezigheid van de leertouwers die zwart leer bewerkten. Reeds in 1469 vestiging van het bakkersambacht met bijhorende kapel, in de loop van de 18de eeuw verbouwd tot classicistisch geheel (nummers 22-26). Sinds de 16de eeuw locatie van belangrijke brouwerij "Van der Ghote", gelegen op bouwblok tussen Engel-, Zwarte en Witteleertouwersstraat zie 't Zweerd. Vanaf de 17de eeuw, bouw van het godshuis "de La Fontaine" (nummer 68-80) op de hoek met de Schaarstraat.

Nagenoeg rechte straat met kasseien bedekt. Gevarieerde bebouwing doch voornamelijk breedhuizen van twee à vijf traveeën en twee à drie bouwlagen onder zadeldak; verankerde, al dan niet beschilderde, bakstenen lijstgevels uit de 19de eeuw (nummers 3-5, 11-15, 14, 16-18, 19, 32, 35, 67, 69 en 71), ook bepleisterde (nummers 6, 28, 30, 39, 43, 45 en 57) of beraapte (nummer 66). Meer specifiek: nummer 45 van 1836, nummer 35 - oorspronkelijk slechts twee bouwlagen - van 1837, nummer 14 van 1848, nummer 43 van 1868, nummer 6 van 1871, nummers 3-5 van 1886, nummer 19 van 1890, nummer 57 verhoogd in 1910. Nummer 50-52, soortgelijk pand van vier traveeën en oorspronkelijk twee en sinds 1856 twee en een halve bouwlaag, behoorde circa 1866 met linker travee tot nummer 54. Nummers 11-15, eenheidsbebouwing van drie woningen van telkens drie traveeën en twee bouwlagen, opgetrokken in 1845 doch mogelijk deels met oudere kern zie verankeringen. Soortgelijke lijstgevels uit de eerste helft van de 19de eeuw zoals nummers 34, 46-48. Nummer 65, breedhuis met bepleisterde 19de-eeuwse lijstgevel van vijf traveeën en drie bouwlagen, volledig verbouwd tot appartementen. Nummers 7, 36, baksteenbouw uit het tweede tot derde kwart van de 20ste eeuw met historiserende inslag. Nummer 49 gebouwd in 1965 na sloop van de magazijngevel van 1830 geritmeerd door zeven rondbogen. Nieuwbouw: nummer 7, 41, 46-48, nummers 56, 58, 60 ter vervanging van vier 16de tot 17de-eeuwse panden.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 119/1836, nummer 3/1848, nummer 140/1856, nummer 134/1866, nummer 25/1868, nummer 159/1871, nummer 57/1890, nummer 16/1910.
  • ARNOU R., FORMESYN M., Brugge nog sconer? Een wandeling door het hedendaagse Brugge, Brugge, 1989, nummer 8.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 464 en 466.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia