Vizierstraat

Beschrijving

Van Schaar- naar Violierstraat. Afkomst van de naam, in gebruik sinds de 16de eeuw, is onbekend. Tweede straathelft vanaf Gapaardstraat pas aangelegd circa 1900; voorheen haast volledig ingenomen door blekerijvelden.

Gekasseide straat met licht krommend tracé ter hoogte van de kruising met de Gapaardstraat. Verspringende rooilijn, vastgelegd in 1873. Gevarieerde bebouwing van enerzijds lage huizen uit de 16de tot 17de eeuw zoals nummers 2-6. Anderzijds dominerende 19de-eeuwse en begin 20ste-eeuwse eenheidsbebouwing van twee à twintig panden van twee à drie traveeën en twee à drie bouwlagen onder zadeldak met verankerde bakstenen lijstgevel, vaak getypeerd door kordonvormende lekdrempels: nummer 1-11; nummer 10-42; nummer 13-15 van 1883; nummer 19-35; nummer 39-51, waarvan nummers 41-45 later herbouwd; nummer 60-78; nummer 67-69; nummer 75-95/ Violierstraat. Nummer 37, breedhuis met trapgevel in historiserende stijl. Nummer 63, diephuis uit de eerste helft van de 20ste eeuw van twee traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met lijstgevel in typerende historiserende stijl gekenmerkt door als speklagen van geglazuurde baksteen doorgetrokken tussendorpels en ontlastingsbogen en een waterlijst met muizentandfries, afgelijnd door rij soortgelijke bakstenen. Nummer 51 (rechts ervan) wordt hoek met Gapaardstraat gemarkeerd door een sociaal appartementscomplex van 1978 getypeerd door golvende gevellijn en kleurrijk materiaalgebruik.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 71/1883, nummer 799/1978.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia