erfgoedobject

Drie gekoppelde burgerhuizen

bouwkundig element
ID
11197
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11197

Juridische gevolgen

Beschrijving

Geheel van drie gekoppelde burgerhuizen of meergezinswoningen in eclectische stijl, gebouwd in opdracht van de heer Fr. Torfs, naar een ontwerp door de architect François Dens uit 1907. Behoort tot zijn vroegste realisaties.

Samenstel van een licht geaccentueerd middenpand en twee gespiegelde zijpanden. Rijwoningen met enkelhuisopstand van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Lijstgevels uit gele baksteen verwerkt met witte baksteen voor archivolten, ontlastingsbogen en boogvelden, witte natuursteen en blauwe hardsteen. Doorlopende puilijst en lekdrempels, borstweringen met kleurrijke tegelpanelen in florale art nouveau. Rondbogige (benedenverdieping) en rechthoekige muuropeningen. Nummer 40 met halfrond centraal balkonnetje en balkonvenster onder driehoekig fronton.

De plattegronden beantwoorden aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Gelijkvloers enfilade van salon, eetkamer en veranda, geflankeerd door de keuken annex pomphuis en wc in de achterbouw.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1399#4149 (12 maart 1907).

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Drie gekoppelde burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11197 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.