Stijn Streuvelsstraat

Beschrijving

Van Peperstraat naar Kruisvest. Gekasseide straat met recht tracé . Naamgeving sinds de aanleg van de straat in 1929 naar Stijn Streuvels (1871-1969), de neef van Guido Gezelle.

Vrij heterogeen straatbeeld. Begin van straat met poortjes horend bij de nabijgelegen Peperstraat. Aan onpare kant begin ingenomen door rusthuis ter Potterie. Alle huizen opgetrokken in neo-Brugse stijl. De ene meer uitgewerkt dan de andere. Panden van grotere omvang met meer uitgewerkte gevel voorzien van een twee traveeën brede trap- of tuitgevel. Ook benadrukte muuropeningen meestal gevat in rondboog- of korfboognissen en voorzien van natuurstenen lateien en bol- kozijnen zie nummers 28, 30 (1933), 32, 36 (1933), 38 (1932), 40 (1932), 42, 44, 46. Nummer 48 (1931) met overkragende bovenbouw en voorzien van een houten punt- gevel. Sommige hebben een erker rustend op natuurstenen consoles zie nummers 12 (1931), 22 (1934), 24, 26, 42. Bij het straateinde, aan de Kruisvest, voorziet de parcellering ruime tuinen voor panden als nummers 52-56. Nummers 6 (1932), 8 (1932), 10 (1932) met afgezwakte neobarokinslag zie de muurbanden ter hoogte van de onder- en bovendorpels. Einde van straat voorbij Guido Gezellewarande ingenomen sinds 1924 door de "Koninklijke en Prinselijke Hoofdgilde van Sint-Joris" zie nummer 59.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 621/1931, nummer 1271/1931, nummer 1297/1931, nummer 80/1932, nummer 429/1932, nummer 463/1932, nummer 464/1932, nummer 490/1932, nummer 1027/1932, nummer 651/1933, nummer 1017/1933, nummer 805/1934

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia