Eenheidsbebouwing van zes burgerhuizen

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van zes volgens spiegelbeeldschema gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl, naar een ontwerp door de architect Charles Janssens uit 1903. Opdrachtgever was Frans Bartholomeus De Gyger-Peeraer (Borgerhout, 1858-Borgerhout, 1925), schatbewaarder van beroep, echtgenoot van Maria Catharina Peeraer (Borgerhout, 1859-Borgerhout, 1931).

Rijwoningen met enkelhuisopstand van twee traveeën en twee bouwlagen onder gemansardeerd zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met klassiek hoofdgestel, afgewisseld met topgevels (nummers 15 en 21), met rechthoekige muuropeningen. Fijne stucwerkdecoratie met schijnvoegen, panelen en motieven ontleend aan de neorenaissance- en de neo-Lodewijk-stijlen.

De plattegronden beantwoorden aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens het bouwplan gelijkvloers enfilade van salon, eetkamer en veranda, geflankeerd door de keuken annex pomphuis en wc in de achterbouw.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1399#3649 (17 september 1903).