Zakske

Beschrijving

Van Ezel- naar Raamstraat. De naam betekent eigenlijk "slop, doodlopende straat" en vormt de kleine tegenhanger van de parallel gelegen Oude Zak; voor het eerst vermeld in het eerste kwart van de 14de eeuw. Op het einde, in de hoek met een uitrit van de bebouwing aan de Oude Zak, locatie van het 17de-eeuws godshuis "O.L.V. Boodschap" (nummers 26-32).

Doodlopend, gekasseid zijstraatje, met recht tracé. Bebouwing eertijds voornamelijk aanhorigheden van de huizen aan de Oude Zak, later verbouwd tot zelfstandige woningen. Achterkant van Oude Zak nummer 20, voormalige "fabriek van gebreide en opgemaakte goederen" van Zwartjes-Annys zie porseleinkaart. Voornamelijk breedhuizen van twee à vijf traveeën en twee à drie bouwlagen, soms met oudere kern doch allemaal met lijstgevels uit de 19de eeuw onder meer nummers 8 en 22 respectievelijk van 1896 en 1852 beide gebouwd in plaats van een laag 17de-eeuws huis; nummer 9 van drie traveeën en drie bouwlagen opgericht in 1838. Nummer 7 gebouwd in 1845 in plaats van 17de-eeuws breedhuis en circa 1923 in gebruik als magazijn zie sporen van voormalige poort. Nummers 1 en 11, 20ste-eeuwse huizen met historiserende lijst- en trapgevel.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 24/1838, nummer 53/1845, nummer 84/1896, nummer 86/1952, nummer 45/1923.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia