erfgoedobject

Woning naar ontwerp van Leo Momont

bouwkundig element
ID
11186
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11186

Juridische gevolgen

Beschrijving

Modernistische meergezinswoning gebouwd in opdracht van de onderwijzer Jos. Willekens, naar een ontwerp door de architect Leo Momont van 1936, voltooid in 1937. Derde vermelding in de architectuurwedstrijd Prijs Van de Ven van 1939.

Horizontale wisselwerking van de pui uit gele baksteen met schaduwvoegen vanaf een hardstenen plint, en de vlakke, in wit simili gecementeerde bovengevel. Daar tegenover het verticale accent van de linker travee met dieper geplaatste deur en loggia, halfrond balkon met metalen buisleuning. Houten inkomdeur en kozijnramen, op de bovenverdieping met vierkante rasterindeling. Mannenhoofd door beeldhouwer Albert Poels links van het portaal.

De bescheiden rijwoning omvat volgens de bouwplannen de woning van de bouwheer op de begane grond en een huurkwartier op de bovenverdieping, ontsloten door de gemeenschappelijke, zijdelings ingeplante inkom- en traphal. De gelijkvloerse woning bestaat aan straatzijde uit een 'studio', centraal uit de hall annex vestiaire, badkamer en wc, en aan tuinzijde uit een parallelle woonkamer en slaapkamer waarbij de keuken in aanbouw en het terras aansluiten. De bovenwoning bestaat aan straatzijde uit de woonkamer en keuken, centraal uit de hall, badkamer en wc, en aan tuinzijde uit twee slaapkamers waarvan één met terras. Een van de bovenwoning afgescheiden kamer met bovenlicht is toegankelijk vanuit de traphal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1399#15970.
  • FLOUQUET P.-L. 1939: Petites maisons de rapport pour un faubourg, Bâtir 8.76, 122-123.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woning naar ontwerp van Leo Momont [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11186 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.