erfgoedobject

Vier gekoppelde burgerhuizen

bouwkundig element
ID
11180
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11180

Juridische gevolgen

Beschrijving

Geheel van vier volgens spiegelbeeldschema gekoppelde burgerhuizen in art-nouveaustijl, volgens de bouwaanvragen van 1908 gebouwd in opdracht van Joseph Van der Wee-Fierens en A. Jennes. Het ontwerp dateert van 1907, uit het bouwdossier vallen de ontwerper noch aannemer af te leiden.

Rijwoningen van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Lijstgevels uit gele baksteen en witte natuursteen op een plint uit blauwe hardsteen, verlevendigd met sierbanden en ontlastingsbogen uit bruine en witte baksteen, en polychrome mozaïeken in art nouveau. Markante erkers met bekronende balkonleuningen, verdwenen op nummer 6. Diverse muuropeningen.

De plattegronden beantwoorden aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Gelijkvloers suite van voor- en achterkamer met keuken annex wc in de achterbouw.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1399#4486-4487 (18 januari 1908)

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vier gekoppelde burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11180 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.