Gemeenteschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool

Beschrijving

Stedelijke basisschool, gebouwd als "Gemeenteschool", van 1898-1899 naar ontwerp van Franciscus Mertens (gevelsteen), qua opbouw gelijkend op het schoolgebouw in de Betogingstraat van dezelfde architect. Rechthoekig gebouw met speelplaats ten oosten Aan straatzijde eclectische lijstgevel van vijftien traveeën en twee bouwlagen onder leien bedaking (nok parallel met straat) met dakvensters, verhoogd met topgevels boven midden- en zijtraveeën.

Bakstenen gevel verlevendigd met doorlopende banden, arduinen plint. Dakvensters en topgevels geflankeerd door voluten en verrijkt met bolornamenten. Rechthoekige een- en meerlichtvensters onder gekleurde baksteenbogen. Rondboogpoort in geprofileerde omlijsting. Sobere achtergevel met getoogde vensters en derde bouwlaag naar ontwerp van bouwmeester Jan De Belder van 1920. Galerij met gietijzeren zuiltjes aan Zuidzijde van de speelplaats. Begane grond met troggewelfjes in de gang aan straatzijde.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Schoolgebouwen, Borgerhout, Florastraat; Plannen S 12.

Auteurs: Steyaert, Rita