Gemeentelijk onderwijsinstituut voor meisjes en jongens

Beschrijving

Stedelijke basisschool, gebouwd als "Gemeentelijk onderwijsinstituut voor meisjes en jongens", schoolgebouw ingeplant rondom rechthoekige speelplaats, eclectische stijl van 1902 naar ontwerp van architect Franciscus Mertens (zie gevelsteen), opgeknapt circa 1935.

Lijstgevel van dertien traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak (nok parallel aan de straat), geritmeerd door lichte midden- en zijrisalieten (respectievelijk drie en twee traveeën) met topgevels.

Baksteenbouw op een arduinen plint verlevendigd met zandsteen (banden, omlijstingen en ornamenten) en kleurige mozaïeken (borstweringen, boogvelden en fries). Rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balken, gevat in korfbogige Brugse traveeën. Mozaïeken in middenpartij met onder meer symbolische figuren, opschrift "Gemeenteschool" en in de top het jaartal "1902".

• Provinciaal Archief Antwerpen, Schoolgebouwen, Borgerhout, Betogingstraat.

Auteurs: Steyaert, Rita