erfgoedobject

Woning Les Mouettes

bouwkundig element
ID
11148
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11148

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1905 ontwierp architect Jacques De Weerdt de woning Les Mouettes voor Albert Goor, een rentenier die al in Zurenborg woonde, in de Wolfstraat 18. Met deze woning vond De Weerdt zijn eigen stijl binnen de art nouveau, geïnspireerd door de zwierige art nouveau van Victor Horta. De bovengevel van de woning, met de grote paraboolboog die het drielicht van de bovenverdieping omschrijft, zal hij in talrijke woningen in Antwerpen herhalen.

De burgerwoning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder een pseudo-mansardedak. Op Victor Horta geïnspireerde natuurstenen lijstgevel met kenmerkende plint en verticale cannelures, getypeerd door een opengewerkte erker met lichte gietijzeren constructie, glazen luifel, balkon, en paraboolboogvormige omkadering van de bovenste vensters. Zeer verfijnde smeedijzeren leuningen in pure art nouveau, gevat tussen licht golvende muurtjes met gestileerde planten of dieren als overgang tussen beide. De voordeur werd gekopieerd naar Brussels model. De kleurrijke mozaïek in het boogveld bovenaan de gevel is in 1986 op een minder geslaagde manier vernieuwd.

Interieur met origineel glas in lood voor deuren en verandakoepel.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1905#861.
  • ELAUT A. & J. POSSEMIERS 1988: Op wandel door de belle époque, Brussel, 122-123.
  • VANHOVE B. 1978: De Art Nouveau-architektuur in het Antwerpse: een doorsnede (Licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 90).

Auteurs: Plomteux, Greet; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woning Les Mouettes [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/11148 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.