Geografisch thema

Gelderhorsten

ID
9706
URI
https://id.erfgoed.net/themas/9706

Beschrijving

Heidegebied, gelegen tussen de Kattenbosserheide en de Maai van Kerkhoven, waarvan het eerste deel van de naam refereert aan de strooptochten van Gelderse troepen in dit grensgebied en het tweede deel "horst" aan het reliëf, namelijk de hogere ligging van dit heideterrein. Het valt niet uit te sluiten dat de baan het restant is van een destijds opgeworpen aarden dijk, als een verdedigingswal tegen de Gelderse invallen.

  • GEERTS F. e.a., Door het zand getekend. Bijdragen over landschap en verleden van de Kempsense grensgemeente Lommel. Uitgegeven naar aanleiding van de milleniumviering in 1990, Lommel, 1990, p. 128-129.
  • MENNEN V., Van Vriesput tot Klein Duitsland. Acht eeuwen Lommelse plaatsnamen, Publicaties van de v.z.w. Museum Kempenland te Lommel 10, Lommel, 1992, p. 63, 110, 269.

Bron: PAUWELS D. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kanton Neerpelt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Pauwels, Dirk
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Hoeve met losstaande bestanddelen

  • Is deel van
    Lommel


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gelderhorsten [online], https://id.erfgoed.net/themas/9706 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.