Twee burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerhuizen

Beschrijving

Art-nouveaugetinte enkelhuizen met gele bakstenen lijstgevel, beide naar ontwerp van Adolphe Van Coppernolle, waarvoor bouwaanvraag van 19 maart 1908, in opdracht van kolenhandelaar R. Van Zeebroeck. Begane grond van Mimosastraat 24 vrijwel volledig ingenomen door brede poort en doorgang naar ateliers van voormalig metaalbewerkingsbedrijf; hiernaast smalle toegang naar één travee brede bovenverdieping.

Klassieker opgevat woonhuis Zonnebloemstraat 2, drie traveeën, drie bouwlagen en plat dak. Risalietvormende venstertravee gedomineerd door hoefijzerbogig bel-etagevenster in natuurstenen hanenkamomlijsting met reliëfs, hiervoor driezijdig balkon met balustrade en siervazen. Onze-Lieve-Vrouwebeeld op muurdam tussen benedenvensters.

Auteurs: Plomteux, Greet