Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl gebouwd in opdracht van de diamantbewerker P. De Prée, naar een ontwerp door architect Jacques De Weerdt uit 1902.

De woning behoort tot het vroege oeuvre Jacques De Weerdt, die toen nog als tekenaar in dienst was van de Staatsspoorwegen. Het ontwerp is sterk verwant met zijn eerste eigen woning uit 1897 in de nabijgelegen Arthur Sterckstraat. Tussen 1901 en 1903 kreeg De Weerdt van zes individuele bouwheren samen acht opdrachten voor de bouw van niet minder dan dertien woningen in de Weidestraat, op de woning De Prée na in doorsnee neoclassicistische of eclectische stijl (nummers 51-55, 52, 58, 62-64, 63-65, 67, 85-87). Tot de best bewaarde panden behoren het neoclassicistische nummer 52 en de eclectische nummers 51-55, 58 en 67. In 1907 volgde nog de woning Mousset op nummer 56, die representatief is voor de decoratieve art-nouveaustijl die De Weerdt tussen 1904 en 1914 tot ontwikkeling bracht.

Rijhuis met enkelhuisopstand van twee traveeën breed, een souterrain en twee bouwlagen hoog onder een pseudo-mansarde (leien). De lijstgevel heeft een parement uit grijze Silezische brikken in kruisverband, met gebruik van witte natuursteeen voor het balkon, hoekblokken, lekdrempels, waterlijsten, kraag- en dekstenen. De hoge plint is onderaan uitgevoerd in blauwe hardsteen en bovenaan in paarse breuksteen. Regelmatig ordonnantieschema van getoogde muuropeningen, de vensters op doorgetrokken lekdrempels. De compositie legt de klemtoon op de middenas, die ter hoogte van de bovenverdieping wordt gemarkeerd door een balkon op voluutconsoles, met een gebuikte gietijzeren borstwering. Hogerop een getrapt dakvenster van drie treden met schouderstukken en een overhoeks topstuk (afgetopt), geopend door een tweelicht. Dit dakvenster doorbreekt het hoofdgestel, dat is samengesteld uit een getrapte waterlijst, met rode baksteen omlijste panelen van ingelegde cementtegels in de fries, en een bewerkte houten kroonlijst op consoles. Bewaarde houten inkomdeur en smeedijzeren souterraintralies met rozetten.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 956#1987 (5 augustus 1902, nummer 69), 956#1678 (1 april 1901, nummer 51-55), 956#1680 (4 januari 1901, nummer 52), 956#1888 (27 januari 1902, nummer 58), 956#1749 (3 juni 1901, nummers 62-64), 956#1961 (5 juni 1902, nummers 63-65), 956#2647 (11 maart 1903, nummer 67) en 956#2020 (4 augustus 1902, nummers 85-87).