Leemweg

Beschrijving

Oude Boterhoekse kerkweg, van de wijk Boterhoek, grens met Eeklo, in noordelijke richting tot de Dorpsstraat. Later ook Pastorijstraat genoemd en na 1830 Gouvernementstraat, vermoedelijk omdat de bestuursleden van de gemeenten hier woonden.

Belangrijke centrumstraat met sinds de16de eeuw de pastorie, eerst op de hoek met de Dorpsstraat, sinds 1891 iets verderop in een herenhuis, de gemeenteschool, dorpshuizen, 19de–eeuwse herenhuizen en recentere villa’s. De oostzijde was vanouds afgezoomd door een beek die in het noorden uitmondde in de Eeklose watergang en voorzien was van verschillende brugjes.

• BERNAERT R., Uit de kronieken van Sint-Laureins voor 1900, Sint-Laureins, 1970, I, p. 109-123.