Kerklaan

De rechte laan verbindt de Astridlaan met de Kerkdreef en leidt naar de kerk van Ver-Assebroek.

Op de Poppkaart (circa 1842) staat bijna geen bewoning aangeduid. De landelijke straat wordt bebouwd vanaf het begin van de 20ste eeuw, maar vooral tijdens het Interbellum. Woonstraat met ontmoetingsplaats voor de plaatselijke bevolking (zie nummer 39). Heterogene bebouwing met rijhuizen, vrijstaande of halfvrijstaande woningen.

Het lage dubbelhuis, nummer 10, op de hoek met de Molenstraat dateert uit het begin van de 20ste eeuw. Voorts meestal huizen uit de jaren 1920-1930 van twee traveeën en twee bouwlagen onder al dan niet gemansardeerd zadeldak. Eenvoudige gevels waarvan sommige met historiserende kenmerken, zoals de gekoppelde diephuizen met tuitgevels nummers 34-36 (circa 1933) en nummer 58 uit de jaren 1920 met trapgevel. Nummer 3, van circa 1933, heeft een meer eigentijdse geveluitwerking.

• SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, brugge, 1977, p. 108.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia