Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Middelares en Heilige Lodewijk

Beschrijving

Georiënteerde basiliek, met drie beuken, ingebouwd koor, doopkapel en zuidwestelijke toren; neoromaans-Byzantijnse stijl naar ontwerp van V. Cols en J. De Roeck van 1927, opgetrokken in twee fazen, 1929-1930 en 1934-1935. Geraamte van gewapend beton met zichtbaar gelaten bakstenen vullingen; overwelving van de middenbeuk met drie hangende koepels. Beeldhouwwerken door Frans Jochems, glasramen onder meer door Eugeen Yoors.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Kerken, Berchem, O.-L.-Vrouw Middelares en H. Lodewijk, dossier 1.
  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 961#9173 (8 oktober 1927) en 1275#2842 (16 september 1934)
  • De kerk van O.-L.-V.-Middelares te Berchem-Antwerpen, in De Kunst van Bouwen, februari-maart, 1941, p. 18-20.

Auteurs: Plomteux, Greet

Aanvullende informatie

De parochiekerk werd gebouwd door aannemer Gebroeders Verstraete uit Rumbeke/Wilrijk. De eerste steen werd gelegd op Onze-Heer-Hemelvaart (9 mei 1929) in aanwezigheid van Kardinaal Van Roey. In maart 1930 was het eerste deel van de kerk af, en dit werd op 30 maart 1930 ingezegend. In 1934-1935 werd er verder gebouwd aan de kerk, en op 29 september 1935 werd het bijgebouwde deel van de kerk ingezegend. De inwijding van de kerk, op 14 april 1936, gebeurde door Kardinaal Van Roey.

• Informatie verkregen van Luc Spyckerelle (augustus 2021).