Windmolen Nooit Gedacht

Beschrijving

De molen Nooit Gedacht is een bewaarde molenromp die teruggaat op een korenmolen, gebouwd in 1883, van het type bovenkruier, stenen bergmolen (beltmolen). Een omlijste gevelsteen in de romp met opschrift vermeldt: NOOIT GEDACHT/ LEON de CELISSEN/ 1883. De molen wordt ook Kruiskensmolen genoemd, naar een nabijgelegen vredeskruis.

In 1926 werd het wiekenkruis verwijderd. Door de afbraak van aan de belt palende dienstgebouwen en het afgraven van de belt zelf, is de onderbouw van de molen met korfboogvormige invaart zichtbaar. Ook de boerderij die eertijds bij de molen hoorde, is afgebroken.

Momenteel rest nog een conische bakstenen molenromp met steigergaten. De deuren en vensters zijn rondboogvormig en op één verticale lijn geplaatst. Het draaiend werk zou deels bewaard zijn.

• SCHLUSMANS F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda; De Sadeleer, Sibylle