Woning Van Haver

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Van Haver

• is aangeduid als beschermd monument Woning Van Haver

Beschrijving

Eengezinswoning in nieuwe zakelijkheid, naar ontwerp van architect Walter Van den Broeck in samenwerking met Florent Laforce van 1931. Opdrachtgever is de kunstschilder Fr. Van Haver. Start werken op 3 november 1931, voltooid in 1932, bekroond met Prijs Van De Ven in 1933.

Zeer evenwichtig opgebouwde compositie met rechthoekige, vrijwel gesloten bakstenen gevelvlak; bovengevel met doorlopende halfronde beglaasde erker voor woonkamer en atelier; een gevelbrede lichtstrook ondervangt de bovenbouw. Daklicht verborgen achter verhoogde gevel.

Volgens het bouwplan gelijkvloers inkom- en traphal, magazijn en werkplaats. Op eerste verdieping woonkamer met open trap aan straatzijde, keuken met terras, badkamer annex wc en slaapkamer aan tuinzijde. Op tweede verdieping schildersatelier met daklicht, gastenkamer en dakterras.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1275#1254 (1 oktober 1931).
  • VAN AVERBEKE E. 1933: Prijskamp Van de Ven 1933: Verslag, K.M.B.A., IV.3, 51-56.