Geografisch thema

Hoge Beekkant

ID
8371
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8371

Beschrijving

Deels verharde, elleboogvormige weg aan de zuidoever van de Maalbeek, tussen de Brusselsesteenweg en de Spiegelhofvoetweg.

"Onze-Lieve-Vrouwkapel" opgericht in 1955 door Louisa De Greuckel uit dankbaarheid voor de genezing van haar moeder en broer. Bakstenen kapelletje op vierkant grondplan onder leien zadeldak bekroond met een ijzeren kruis. Getoogde nis afgesloten door glas en een ijzeren hekje boven een arduinen steen met opschrift: "AVE / MARIA / 1955". In de nis staat een mantelmadonna die jaarlijks meegedragen werd in de ommegang.

Van de drie 19de-eeuwse hoeven die kort vermeld worden in de inventaris "Bouwen door de eeuwen heen" van 1977 werd nr. 29 gesloopt.

  • Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het cultuurbezit in België. Architectuur, dl 2n, Vlaams Brabant, Halle-Vilvoorde, Gent, 1977, p. 188.
  • B.T.K. LEEFMILIEU, Inventaris kapellen Grimbergen, onuitgegeven studie van de gemeente Grimbergen, 1979, nr. 15.
  • VAN WETSWINKEL, J., Grimbergse kapellen: de Biesthoek, in Eigen Schoon, jg. 13, nr. 2, juni, Grimbergen, 2002, p. 7.

Bron: VAN DAMME M. met medewerking van DEBACKER I. & BOEKSTAL P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Langgestrekt hoevetje

  • Omvat
    Langgestrekte hoeve

  • Is deel van
    Grimbergen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoge Beekkant [online], https://id.erfgoed.net/themas/8371 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.