Woning Jules Poels

Beschrijving

Meergezinswoning in modernistische stijl naar een ontwerp door de architect Eduard Van Steenbergen uit 1929. Opdrachtgever was de beeldhouwer Jules Poels (1901-1968), de oudere broer van beeldhouwer Albert Poels (1903-1984), beide zonen van de beeldhouwer-ornamentist Jan Poels (1875-1943). Een eerder project door Van Steenbergen uit 1928 betrof twee gespiegelde woningen van hetzelfde type op de percelen Mercuriusstraat 6-8, in opdracht van Jules Poels en W. Wuyts. Vermoedelijk is het gebeeldhouwde gevelreliëf, dat in geabstraheerde vorm een uil bovenop een nautilusschelp verbeeldt, toe te schrijven aan Jules Poels zelf.

Rijwoning met enkelhuisopstand van twee ongelijke traveeën en twee bouwlagen onder een plat dak. Lijstgevel uit rode baksteen men puilijst en reliëf uit witte natuursteen. Typische vlak- en volumewerking, onder meer door ongebruikelijke schikking van de muuropeningen, afwisselende partijen liggend en staand metselwerk. Gebeeldhouwd reliëf in de inkomtravee; het vroegere glas in lood is verdwenen.

Volgens het bouwplan omvat het pand twee bescheiden woningen met keuken en wc, gelijkvloers bestaande uit twee en op de verdieping uit drie kamers.

• Privé-archief E. Van Steenbergen jr., foto's.
  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 956#5743 (2 juni 1929) en 961#9624 (25 maart 1928).
  • VAN DEN BERGHE V. 1955: Eduard Van Steenbergen. Bouwmeester en binnenhuiskunstenaar (1889-1952), Antwerpen, 16.