Hof van Nauwelaerts

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof van Nauwelaerts

Beschrijving

Hoeve in neotraditionele stijl, dienende tot woon- en werkhuis voor kunstschilder Joris Nauwelaerts, omgeven door grote tuin die de landelijke idylle nog versterkt; opgetrokken in 1910-11 naar ontwerp van Emiel Van Averbeke.

Opgevat als gesloten complex, uitwendig zowel als inwendig, een correcte imitatie van 17de-eeuwse bouwtrant. Constructie van bak- en natuursteen onder afgewolfd rieten zadeldak met dakkapellen; datering 1911 door middel van muurankers; kruis- en kloosterkozijnen met glas in lood, korfboogdeuren, -poort en luiken met smeedijzeren beslag. Gerieflijke indeling met atelier aan westkant, woonvertrekken aan oostkant, keuken, sanitair, bergruimte en portalen in het noorden en zuiden uitsprongen. Geringe aanpassingswerken in 1946; inrichting als restaurant voorzien; de tuin wordt openbaar park.

• AERTS W., Emiel Van Averbeke (1876-1946) stadshoofdbouwmeester. Zijn bijdrage tot de moderne bouwkunst te Antwerpen, Onuitgegeven licentiaatsverhandeling Rijksuniversiteit Gent, 1977, p. 54-55, 123-125.

Auteurs: Plomteux, Greet