erfgoedobject

Woning De Bois

bouwkundig element
ID
10987
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10987

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tweegezinswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Modernistisch burgerhuis gebouwd naar een ontwerp door de architect Walter Van den Broeck uit 1934. Opdrachtgever was Frans De Bois, directeur van de Sint-Norbertus lagere jongensschool aan de Helderstraat in Berchem (Groenenhoek). De eerste bouwfase betrof enkel het 'kubische' rechter gedeelte. Aanvankelijk plande de architect een gevelbepleistering uit licht getinte "Terra Nova", maar koos uiteindelijk voor een baksteenparement. Uitbreiding met het linker gedeelte in 1939. Het bouwplan van deze tweede fase aangevat op 10 april 1939 vermeldt geen ontwerper. Onze-Lieve-Vrouwebeeld met opschrift "SALVE REGINA" door beeldhouwer Albert Poels uit 1939.

Rijwoning van twee bouwlagen en ongelijk aantal traveeën onder plat dak. Lijstgevel met parement van roomkleurige baksteen op hoge plint van zwarte geglazuurde tegels. Schuin inspringende portalen als pendant voor uitpuilende erker.

Volgens het bouwplan van de eerste fase uit 1934 omvat de schuin op de rooilijn ingeplante plattegrond gelijkvloers in de linker flank de zijdelings ingeplante inkom- en traphal waarop de keuken en de speelkamer met beglaasd halfrond annex wc aansluiten. Rechts daarvan strekken zich achtereenvolgens een kantoor, vestiaire, woonkamer en terras uit. Op de bovenverdieping drie slaapkamers, de badkamer en een bergplaats. De uitbreiding uit 1939 omvat gelijkvloers een tweede inkom- en traphal, aan de straat een muziekkamer (De Bois was dirigent van de Muziekkapel Sint-Norbertus), en aan de tuin een studeerkamer en een wasplaats annex wc. Op de bovenverdieping drie extra slaapkamers en een wc.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1275#2632 (17 april 1934) en 1275#4834 (20 januari 1938).

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woning De Bois [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10987 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.