Woning Collet

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Collet

Beschrijving

Burgerhuis in nieuwe zakelijkheid gebouwd in opdracht van de heer P. Collet, naar een ontwerp door de architecten Walter Van den Broeck en Florent Laforce uit 1928. De werken gingen van start op 10 mei 1928. De bouwheer is mogelijk te identificeren met Paul Collet (Mechelen, 1901-Sint-Truiden, 1979), actief in het onderwijs en onder het pseudoniem Maxim Kröjer bekend als auteur van expressionistische toneelstukken. Hij publiceerde talrijke theoretische en historische studies over onder meer het Duitse, Franse, Chinese en Japanse theater, en toneelrubrieken in dagbladen, periodieken en encyclopedieën.

Rijwoning met enkelhuisopstand van twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak. Rode bakstenen lijstgevel afgezet met vlakke lijsten van staand metselwerk; lateien en puntige erker van gewassen beton samen met glas-in-loodpatroon (benedenvenster) als ingrediënten van een geometrisch ontwerp.

Volgens het bouwplan is de plattegrond georganiseerd rond de centraal tegen de gemene muur ingeplante traphal. Op de begane grond inkom, suite van salon en woonkamer met overdekt terras, geflankeerd door de keuken annex wc en pomphuis; wasplaats achteraan in de tuin. De eerste verdieping met gevelbrede voorkamer, slaapkamer en achterkamer annex wc, was mogelijk bestemd als huurkwartier. Op de tweede verdieping slaapkamer, kinderkamer en achterkamer.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 961#9705 (17 april 1928).