Huis Leynen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Leynen

Beschrijving

Burgerhuis in nieuwe zakelijkheid gebouwd in opdracht van Victor Leynen, naar een ontwerp door architect Eduard Van Steenbergen uit 1931. Geteisterd door vliegende bommen, liet Leynen het pand herstellen en verbouwen naar een ontwerp door architect Paul Somers uit 1945, uitgevoerd in 1946, waardoor het oorspronkelijk uitzicht teloor ging. Alleen de begane grond is nog authentiek.

Drie bouwlagen onder zadeldak met bakstenen lijstgevel. Oorspronkelijk hoge bel-etage met gevelbreed bandraam, waarboven leien pseudo-mansarde met twee gelijke vensters en vlaggenmast. Deze laatste in 1946 vervangen door een volwaardige bouwlaag, doorgetrokken over de achterbouw.

Bel-etagewoning met hoofdvolume en smalle achterbouw ontsloten door zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens bouwplan gelijkvloers garage, ruime 'hall' aan tuinzijde, vestiaire en wc in achterbouw. Op bel-etage gevelbrede woonkamer, keuken met terras en studio met hoekraam in achterbouw. Op pseudo-mansarde drie slaapkamers en badkamer.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1275#1037 (22 juni 1931) en 961#5222 (3 december 1945).
  • VAN DEN BERGHE V. 1955: Eduard Van Steenbergen. Bouwmeester en binnenhuiskunstenaar (1889-1952), Antwerpen, 18.

Auteurs: Plomteux, Greet